Beseda lastnikov bio-solarne hiše in mnenje EU:

1. Družina JacobiStanujemo (2 odrasla, 1 otrok) v nadstropni hiši, zgrajeni v načinu gradnje jeklene konstrukcije z ježkom s čebulasto streho. Zunanje mere so 9,90 m x 10.78 m. Stanovanjska površina znese 140 m²˛ dodatno pa še 2 krat 12,5 m² zimskega vrta.

Ta posebna oblika bio-solarne hiše nam je bila priporočena . Žal imamo lepo upognjene stene samo v zgornjem nadstropju. Na naši hiši nam najbolj ugaja:

• nenavadna oblika

• mnogo svetlobe

• dobra prostorska klima, ni običajnega ogrevalnega zraka (kar vedno izpostavijo obiskovalci)

• pozimi nam ni treba prezračevati

• zimski vrt

• nizke toplotne potrebe

• ekološki gradbeni materiali

Od julija 2004do vselitve v decembru 2005 smo hišo zgradili sami. Firma Bio-Solar-Haus nam je na začetku gradnje postavila jekleno ogrodje, potem pa smo naprej gradili sami

• vse zunanje stene vključno s toplotnimi izolacijami

• talne konstrukcije v obeh nadstropjih

• strope v obeh nadstropjih

• vse notranje stene

• kompletno elektroinštalacijo (s pomočjo našega prijatelja, ki je elektrikar)

• izgradnjo strehe (v področju strešne opeke)

• vsa pleskarska dela

• notranja dela.

Bio-Solar-Haus je prevzela vgradnjo izolacij in nadzor gradnje.

Nadzornik gradnje je upošteval vse naše želje. Pred začetkom gradnje smo se udeležili seminarja za samostojno gradnjo, ki nam je odgovoril na mnoga vprašanja. Pisna navodila za gradnjo so bila zelo pregledna.

Brez problemov smo po elektronski pošti dobivali tudi detajlne risbe ali fotografije.

Tudi po telefonu smo našega vodjo gradnje lahko dobili ob vsakem času.

Ob rednih obiskih vodje gradnje smo dobili odgovore na vsa naša vprašanja, dobavljeni pa so bili tudi vsi materiali, ki jih v našem kraju ni bilo mogoče kupiti. Vodja gradnje nam je bil tudi drugače vsak trenutek na razpolago. Obrtniki so nam izvedli naslednje storitve:

• Sanitarne inštalacije

• Pokrivanje steklenega dela strehe

• Pokrivanje upognjenega dela strehe

• Zunanje omete v pritličju

• Omet s skrilavcem v nadstropju

• Vgradnja oken in vrat

• Zalopatenje mavčnih kartonskih plošč

Glede toplotnih potreb moramo povedati, da naša hiša ni optimalno  obrnjena, ker stoji med dvema sosednjima hišama in izza majhnega griča. Pozimi in v prehodnem času doseže sonce samo streho in nadstropje. Zaradi tega moramo prostore v pritličju bolj ogrevati kot zgornjo etažo. Brez ovinkov povedano pomeni to, da v prehodnem času (ca marec,april, oktober), pač glede na vremenske

prilike sončno sevanje lahko ogreje hišo do min. 20 stopinji  Preko noči in do naslednjega jutra se hiša seveda ohladi, vendar jo z, od prejšnjega dne  ogreto vodo iz solarnega zbiralnika (35 – 40 stopinj) lahko grejemo, tako da vzdržujemo temperaturo konstantno do poldneva, ko se zunanja temperatura spet dvigne.

Pozimi ogrevamo pri zunanjih dnevnih temperaturah ca 5 stopinj vsaka dva dneva po dve uri s pečjo na drva. Pri temperaturah pod 0 stopinj pa prižgemo peč na drva vsak dan za dve uri. Temperatura vode v zbiralniku je takrat  ca 50 stopinj.

Ker v kopalnici v nadstropju stoji zbiralnik tople vode, je pri zunanji temperaturi  minus 10 stopinj ni potrebno ogrevati.

Steklene površine med stanovanjem in zimskim  vrtom so pri sončnem vremenu lahko odprte tudi pozimi in spuščajo toploto iz zimskega vrta v stanovanje.

Naša celotna poraba energije v letu 2008 je znašala 3.700 kW/h električne energije in 4 m³ drv. V denarju je to zneslo 680,00 € za električno energijo in 50 € za drva.

V naši hiši se počutimo zelo ugodno.

Interesenti, ki bi radi gradili bio-solarno hišo lahko vzpostavijo stik z nami kadarkoli. Mi jim bomo pokazali našo hišo in odgovorili na vsa njihova vprašanja.

 

Darko in Kirstin Jacobi

februarja 2009
2. Zakonca Strauss - Ehret
„Všeč mi je, da lahko iz vsake sobe pridem ven in grem okrog hiše“, je slikovito izrazil Hartmut Ehret svoj idealni koncept stanovanja. Skupaj s svojo soprogo  Christine Strauß ga je leta 2006 uresničil. Zakonski par si je na južnem Pfalškem, v Herxheimu, blizu francoske meje po svojih predstavah zgradil bio-solarno hišo. Da je mogoče iz spalnice, delovne sobe in velike dnevne sobe  priti na prostorno teraso, ugaja tudi najbrž obema berberskima konjema, ki radovedno gledata izza sosednje ograde.

Biti v bližini živali in uživati v naravi je obema lastnikoma bilo enako pomembno kot minimalni obratovalni stroški in najbolj zdrava prostorska klima, ponosno razlaga  Hartmut Ehret Low-Tech princip bio-solarne hiše. Na majhnem podstrešju, pod slemenom, pod prozorno strešno kritino, ohlapno položene cevi nadomeščajo drage solarne kolektorje, so pa kljub temu zelo učinkovite. Kajti notranja hiša s svojimi za difuzijo odprtimi stenami in stropi stoji v zaščitenem ovoju kot rastlinjak (princip gradnje "hiša v hiši"). "Pri bio-solarni hiši nama je bilo pomembno, da pri tem načinu gradnje ni potrebno umetno prezračevanje in ne more nastajati plesen, ker zrak v špranjah notranje hiše kroži in lahko izvleče vlago, rosišče pa se nahaja na notranji steni zunanje hiše."

Sončna svetloba greje zračni kanal okrog hiše. Če je zunaj hladneje, grejeta dodatno s kaminom v zimskem vrtu. Ta je priključen na kombiniran sistem ogrevanja in gretja tople vode. Velike površine stenskega sevalnega ogrevanja, ki nadomeščajo nekdanje radiatorje, skrbijo za komaj zaznavno sevalno toploto namesto navpičnega gibanja toplega zraka. Malo prahu, malo alergij in prehladov.

Gospodar pravi o vztrajnosti tega sistema:"Zelo dolgo traja, da se stene resnično ohladijo tako, da bi se počutili neugodno. Do tega še ni prišlo. Obratno pomeni to: Celo, ko je zunaj res mraz je dovolj, da vsaka dva dni enkrat zakurim kamin ."

Strauss-Ehrets potrebujeta samo ca. 3 m³ drv na leto za ogrevanje 125 m² stanovanjske površine. To pomeni 300 EUR stroškov za ogrevanje na leto! Porabna voda se greje – kar je zelo pomembno – preko toplotnega prenosnika v pretoku. Legionele ali kake druge nečistoče so na ta način izključene. Posebej individualne značilnosti in oprema so oplemenitenje sten v kopalnici in v področju kuhinje, ki je iz tadelakta. To je tradicionalna tehnika ometa iz Maroka z visoko-hidravličnim školjčnim apnencem, ki je nanesen v več plasteh in utrjen. Barvni pigmenti skrbijo za intenzivno svetlenje in globinski učinek. "Mnogo boljše in lepše kot keramika: absolutno neprepustno za vodo, nič umazanih fug, enostavno

čiščenje, konec," sta zadovoljna lastnika. Tudi pri običajnih stenskih premazih sta izpostavila kakovost in naravnost: Stene so premazane z ilovico, kar dodatno podpira sposobnost sten za izravnavo vlažnosti in temperature. Tla v celi hiši so iz hruškovega lesa, ki istočasno izžareva plemenitost in domačnost. Pri uresničevanju njune sanjske hiše je imela Christine Strauß predvsem podporo svojega brata, nadarjenega mizarja in oblikovalca v enem. "To mi je prišlo zelo prav, ker jaz nisem obrtniški tip," pravi Hartmut Ehret, sam strasten kuhar azijskih začimb.

"Vendar sva opravila seminar za samostojno gradnjo v firmi Bio-Solar-Haus in ugotovila, da lahko brez nadaljnjega prispevava kar precej lastne udeležbe " Na primer opaženje zunanjih sten, izdelava tal, sten in stropov, oblikovanje zimskega vrta so tipična samostojna dela, ki jih s strokovnimi navodili ni težko izvesti.

Bio-solarne hiše so načrtovane vedno individualno, vendar kdor hoče prispevati lastno delo, lahko izbira med tremi stopnjami težavnosti.


3. MNENJE EVROPSKEGA KOMISARJA ZA OKOLJE

DR. JANEZA POTOČNIKA

Z DNE 7. JANUARJA 2011

 

Zagotavljam vam, da je cilj Evropske komisije in še posebej  Generalne direkcije za okolje podpreti uporabo vseh možnosti, ki iz socialne in okoljske perspektive na sprejemljiv način prispevajo k izboljšanju naših stanovanjskih zgradb.

 

Rad bi opozoril na to, da smernica iz leta 2010 od članic zahteva razvoj stroškovno optimalnih minimalnih zahtev. To pomeni zahtev, katere se lahko dosežejo z rešitvami, ki povzročajo najnižje stroške v življenjskem ciklusu neke zgradbe z ozirom na stroške nabave in tekoče stroške obratovanja. Ta zahteva mora biti do julija 2012 uvedena  v nacionalno zakonodajo in bo omogočala, da bodo rešitve, kot je predstavljena bio-solarna hiša lahko konkurirale z ostalimi investicijsko intenziviranimi predlogi.

 

Bodite prosim pozorni na to, da niti komisija, niti članice  ne morejo  predpisati uporabo klimatskih in prezračevalnih naprav, kajti  naziv "pasivna hiša" podeljuje in kontrolira privatna organizacija.

 

… neprepustni  hišni ovoji, krajši časi gradnje, napačno prezračevanje, trajni gradbeni materiali: pogoji za nastanek plesnobe v notranjih prostorih še nikoli niso bili tako ugodni kot danes.

Še zdaleč niso prizadete samo slabo izolirane stare zgradbe – škode zaradi plesnobe so temna stran tudi modernih, potratno zatesnjenih nizko energijskih hiš.  

Iz ponudbe za intenzivni seminar:

 

Zlasti s strani EnEV predpisane izolacijske vrednosti vodijo do čestokrat površinsko neprepoznavnih toplotnih mostov. Čez dan prazna in zaradi tega slabo prezračevana stanovanja so pravilo. Ustrezno visok je potencial škode.  To se izraža v naraščanju registriranih odškodninskih pravd in njihovega pričakovanega stopnjevanja.


This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola